Biztonságos utazás az Alpokon keresztül – a fischer jóvoltából

A Göschenen és Andermatt közötti szakasz helyreállítását a szövetségi útügyi hatóság, az ASTRA végzi el 2014 és 2019 között. A Tanzenbein-galériaalagút tetejének és hátfalának megerősítése többek között fischer FCC-A betoncsatlakozók és FIS V injektáló ragasztó felhasználásával történt. A szerkezetépítők emellett FIS V ragasztóval betonacélokat is rögzítettek a tám- és merevítőfalakban.

Az erős forgalom, a kanyarokkal teletűzdelt, szűk útpálya, valamint az olyan potenciális veszélyforrások, mint a rossz időjárás vagy a természeti erők szigorú követelményeket támasztanak a Szent Gotthárd-alagút biztonságával szemben. Az ASTRA irányítása alatt dolgozó tervezőknek és kivitelezőknek sikerült eddig a nehéz körülmények ellenére is pontosan tartani a felújítási munkálatok ütemtervét. Ezzel párhuzamosan az Északi- és Déli-Alpok fontos összekötő útvonalán jelenleg is bonyolódó gépjárműforgalmat az ASTRA mindenre felkészült projektmenedzsmentje irányítja.

A Tanzenbein- (középső és déli szakasz) és a Brüggwaldboden-galériaalagutak, valamint a Fadegg-alagút felújítása 2017 áprilisa óta zajlik. Ezek a szerkezetek a kő- és sziklaomlástól, de legfőképpen a lavináktól védik meg a közlekedés résztvevőit. A Tanzenbein-galériaalagút biztonságának növelése érdekében az eredeti tetőt megerősítették. Itt 250 négyzetméter felületen 1900 darab, menetes szárból és speciális anyából álló, fischer FCC-A betoncsatlakozót építettek be, egyik irányban 25, másik irányban 35 centiméteres tengelytávolsággal. Az Implenia betonozói először előre meghatározott méretű furatokat fúrtak a régi betonba, majd alapos furattisztást követően azokat kétkomponensű FIS V injektáló ragasztóval töltötték ki. Ezután az FCC-A betoncsatlakozókat kézzel helyezték el az injektáló ragasztóval feltöltött furatba. Ezek a rögzítőelemek rövid kikeményedési idő után teljes mértékben terhelhetők, és felveszik a régi és új beton réteg csatlakozási felületén fellépő húzó- és nyíróerőket, amelyeket azután biztonságosan továbbítanak.

             

„Pont az olyan komoly építkezéseken, mint amilyen a Schöllenen-szorosnál zajlik, kiváló minőségű, gazdaságos és hosszú életű rendszerekre van szükség, amelyeket ráadásul könnyű, egyszerű szerelni” – állítja a fischer svájci importőre, az SFS unimarket nevében nyilatkozó Markus Unmüssig. „A természet szeszélyei itt még a 21. században is keresztülhúzhatják a gyors lebonyolítással kapcsolatos terveket. Az építőhatósági engedéllyel rendelkező rögzítőelemek, az FCC-A és a FIS V pont emiatt illeszkednek igen jól ebbe a koncepcióba.”

A FIS V injektáló ragasztót az Implenia betonacélok utólagos beragasztására is alkalmazta, egyrészt a meglévő támaszfalak megerősítésére, másrészt hogy az új merevítőfalakat a meglévő függőleges támaszokkal összekösse. „Ez a megoldás sok előnnyel jár” – hangsúlyozza Markus Unmüssig. „A vinilészter-hibrid alapú rendszer használata tovább fokozza a betonacélok tapadószilárdságát a betonban, mivel a húzó- és nyomóerők először a betonacélok bordázatán keresztül az injektáló ragasztóba adódnak át, majd a ragasztó a szemcsék közé behatolva, illetve a tapadási erőn keresztül átadja azokat a betonnak. A FIS V számos rendszerengedéllyel rendelkezik, többek között repedéses betonhoz, falazathoz, illetve speciális alkalmazásokhoz, így a felhasználási köre meglehetősen széles.“

A „Schöllenen felújítása“ projekt az 5150 méter hosszú úttest teljes helyreállítását és korszerűsítését foglalja magában, mindez 357 méteres magassági különbséggel, beleértve a burkolat, a műtárgyak, a közúti visszatartó rendszerek és a közművezetékek felújítását is. Emellett – az ember és a természet javát szolgálva – külön nyomvonalon egy új, felfelé vezető kerékpár- és turistaút is létesül a lassabban közlekedők számára, ráadásul a vízelvezető rendszerek is megújulnak. Évente mindig csak kettő építési helyszínen folynak munkálatok. Az egysávosra szűkülő építési szakaszokon fényjelző berendezések irányításával haladhatnak át biztonságosan a közlekedés résztvevői. Megbízó és vállalkozó így tartják fenn egyidejűleg az építkezés előrehaladását és a folyamatos járműforgalmat.

fischer kontakt


fischer Hungária

Szerémi út 7/b.

1117 Budapest

Tel.: +36 1 347 97 55
Fax: +36 1 347 97 65