Lehetetlen márpedig nem létezik!

A fischer technológia legextrémebb alkalmazási területei

Jéghideg víz és mindent körülölelő sötétség. Rögzítés 10 méterrel a tenger felszíne alatt. Süllyesztett tetrapodok (6 tonnás betontömbök) Heligoland partjainál, ez a ”MarGate” projekt.

Az Északi-tengerbe süllyesztett tetrapodokhoz rögzített különböző érzékenységű szenzorok és kagylókat tartalmazó fémtartályok mind részei az Alfred Wegener Intézet egyedülálló kutatásának, mely a ”MarGate” nevet viseli. A kutatás célja az éghajlatváltozás Északi-tengerre és annak növény- és állatvilágára gyakorolt hatásainak feltárása.

A víz alatti szerelések egyre fontosabbá váltak az elmúlt években, állítja Bernd Wetzel, az érdeklődő ügyfeleket mind emailen, mind telefonon keresztül technikai tanácsokkal ellátó szakember. ”Különösen nagy igény van a vízalatti, a földfelszín alatti és a különböző magaslatokban történő rögzítésekkel kapcsolatos tanácsokra”-mondta. A dübeleknek szélsőséges időjárási körülmények között, illetve műemlékek felújításánál is ugyanazt a tartósságot és biztonságot kell nyújtaniuk az idő múlásától függetlenül. ”Ezzel kapcsolatos kérdésekkel érkező ügyfeleinket versenytársainknak gyakran el kell utasítaniuk a szaktudás hiánya miatt.” Azonban a fischer megoldást tud nyújtani erre, ahogy ezt az alábbi példák is mutatják: víz alatti szerelések (”MarGate” projekt, Északi-tenger), restaurálások (Akropolisz, Athén), infrastrukturális projektek (“Le Grand Paris”) és alagutak (Brenner-alagút).

 

Víz alatti szerelések

A bremerhaveni Alfred Wegener Sark- és Tengerkutatási Intézet ”MarGate” projekten dolgozó kutatóbúvárai eleinte alapvetően csavarokat használtak műanyag feszítődübellel a különböző rögzítéseknél. ”Azonban ezek nem tartottak sokáig”-magyarázta a kutatóbúvár. A vízalatti furatokat csak nagy erőfeszítések árán lehet kialakítani, ezért hihetetlenül fontos, hogy ezek tartósak és megbízhatóak legyenek, még a viharos tengerekben is. ”Végül a fischerhez fordultunk segítségért, ahol Brend Wetzel az FBN II alapcsavart ajánlotta a szenzorok tetrapodokhoz való rögzítéséhez.” A kagylókat tartalmazó tartályok titánoszlopai pedig a FIS EM injektáló ragasztóval és az FAZ II horgonycsappal lettek rögzítve.

Akropolisz projekt: Érzékeny mérőeszközök biztonságos rögzítése


A világhírű történelmi emlékművet földrengések, bombázások sora, ostromok, emberi beavatkozások és könyörtelen pusztítások sújtották az évszázadok során. Az athéni Akropolisz rekonstruálásánál nagy érzékenységű mérőeszközökhöz az FBN II alapcsavart alkalmazták.  Az úgynevezett fibre Bragg rács 2016-ban lett installálva a falak deformációs állapotának és a különösen veszélyes területek figyelemmel kíséréséhez. A szenzorok az FBN II-vel lettek rögzítve. ”A rögzítés rendkívül gyorsan ment, a dübelszár geometriai kialakításának köszönhetően lehetővé vált tökéletes terhelésátvitel” nyilatkozták a fischer alkalmazástechnikai mérnökei.
 
Az athéni Akropolisz a világ egyik legismertebb régészeti lelőhelye

“Le Grand Paris”: A helyi tömegközlekedés földalatti terjeszkedése


A “Le Grand Paris” projekt tovább növeli Párizst, Európa legsűrűbben lakott városát. Célja a főváros egyesítése számos szomszédos településsel. A közlekedéshez azonban a vasúthálózat elengedhetetlen. Tervben van a meglévő metró és RER hálózat mintegy további 200 kilométernyi új útvonallal és az ehhez tartozó 68 új megállóval történő bővítése. Elsőként a 14-es útvonalhoz csatoltak egy 6 kilométeres szakaszt és 5 új megállót. A tápvezetékek konzolrendszereinek biztonságos rögzítése érdekében a fischer belsőmenetes nagyteljesítményű dübelt, az FH II-I –t alkalmazták. A kiválasztást több kihúzópróba előzte meg a különböző teherhordó szerkezetekben, melyeknek célja a legmegfelelőbb termék meghatározása volt.
 

Brenner-alagút projekt: Vasút maximális biztonsággal 


A Brenner-alagút, ha elkészül nagy valószínűséggel a világ leghosszabb földalatti vasútvonala lesz, hosszával új rekordot felállítva. Jelen állás szerint ez 2027-re fog megvalósulni. ”A fischer megoldásai meggyőzték ügyfeleinket könnyű használatukkal, egyszerű beépíthetőségükkel, kiváló minőségükkel, tartósságukkal és gazdaságosságukkal. Ezek meghatározó tényezők, különösen az olyan szigorú előírásokkal rendelkező építkezéseknél, mint a Brenner-alagút” mondta Manfred Rabl, a projektért felelős fischer műszaki szaktanácsadó. A betonacél ragasztásoknál, a vezető sínek rögzítésénél a FIS SB injektáló ragasztó rendkívül fontos szerepet játszik, ugyanúgy, mint a nagy teljesítményű ULTRACUT FBS II betoncsavarok az ideiglenes rögzítéseknél, úgymint a zsaluelemek és a tápvezetéktartók felszerelésénél.
 

Rottweil teszttorony projekt: Állandóan nagy terhelés alatt


A ThyssenKrupp felvonók rottweili teszttornyát 17 000 négyzetméter felületen borító polimer bevonatú üvegszálas szövetű homlokzati burkolat a lehető legkevésbé sem megszokott homlokzati felület. A homlokzat betonfalához csatlakozik az acélcsövekből, kábelekből, A-keretekből és horgonylemezekből álló acélszerkezet. A fischer külön ehhez a projekthez kidolgozott egy speciális megoldást, többféle falvastagságot és betonszilárdságot is figyelembe véve. ”A fischer szolgáltatásai döntő szerepet játszottak a szerződés aláírásában” mondta Stephan Gießer, az akkori projektmenedzser. ”A projekt során folyamatos támogatást nyújtottunk a tervezőknek, geodétáknak és az építésvezetőknek egyaránt.”
 
fe80::1827:1320:f52e:7cbf%5