Egy bivak Nepálban

Mint egy idegen galaxis építménye

Copyright: Stefan Voitl
Mint egy űrhajó, amely épp véletlenül szállt le itt, a semmi közepén – ennyire szürreális a David Lama bivak látványa. A Himalája első menedékháza 2019-ben épült, 5080 méteres magasságban. A nepáli Rolwaling régióban található építményt azóta is használják a helyiek és hegymászók. A hegyek által körülvett vészkunyhó rögzítéséhez 24 flakon fischer FIS SB High Speed 390 S injektáló ragasztót használtak fel. A David Lama menedékház „lábait” M20-as menetes szárakkal erősítették a sziklába. „Az ötlet a Rolwaling régióban nagy pusztítást okozó 2015-ös földrengés után született” – mondja Ralf Ohnmacht, a menedékházprojekt társalapítója. A 42 éves osztrák volt a felelős a menedékház felépítéséért, szerkezeti vizsgálatáért és üzembe helyezéséért. Mérnöki végzettségével kapszulaszerű, alumínium bivakszállások felállítását irányítja szerte a világon. „A rákövetkező két évben rengeteg spontán segélyprojekt indult el az otthonok, az utak és az infrastruktúra újjáépítése érdekében. Ennek kapcsán két tiroli segítő, Josef Einwaller és Stephan Keck figyelt fel arra, hogy mennyire nehéz átjutni a Trashi Labtsa-hágón.” Hármójuk hamarosan megegyezett abban, hogy egy magán segélyakció keretében expedíciót indítanak, és elkezdték a tervezést. 
„Az időjárási viszonyok és a sziklás táj egyaránt extrémek. Nincs biztonságos táborhely, éjszakázási lehetőség, és nagy a kőomlás kockázata.” – írja le a vidéket Ralf Ohnmacht. „A Rolwaling-völgy egyébként is a himalájai földrengések által leginkább érintett területek közé tartozik.

Mindez azt jelenti, hogy újra és újra emberek halnak meg, miközben megpróbálnak átjutni a hágón.” Legtöbbjük idevalósi hegyi idegenvezető vagy hordár, akik a szegény Rolwaling és a tehetősebb Khumbu régiók között ingáznak, hogy munkát találjanak vagy el tudják adni termékeiket. Ralf Ohnmacht hangsúlyozza, hogy „a menedékház felállításával kifejezetten a Rolwaling régió lakóinak a biztonságát akartuk növelni, s egyúttal ösztönözni a turizmust és a kereskedelmet, hogy ezzel is javítsuk a helyi lakosok életkörülményeit.”

A moduláris rendszerű menedékház könnyű, előre gyártott, egyedi elemekből áll. A tökélyre fejlesztett szerkezet egy MERO tartókeretre kerül, így bármilyen terepen elhelyezhető. A különböző méretű és funkciójú bivakokat a szállítási és szerelési költségek minimalizálásával, rövid idő alatt, a helyszínen szerelik össze. A „Polybiwakok” már számos alkalommal bizonyítottak az Antarktisz jégsivatagaiban kutatóállomásként és szállásként, az Alpokban pedig több mint 50 éve szolgálnak mérőállomásként és menedékházként.

Copyright: Stefan Voitl
Copyright: Stefan Voitl

„Az 5000 méter feletti helyszín és a rendkívüli logisztikai kihívások miatt a Polybiwak egy kicsinyített változata mellett döntöttünk, anyagtakarékos alapszerkezettel, egyszerűsített falstruktúrával és belső térrel” – mondja Ralf Ohnmacht a David Lama menedékházról. „Első körben még az ágyakat és a szigetelést is kihagytuk, ezeket a következő expedíció során pótoljuk.” Teljesen kész állapotában a Rolwaling-völgyi menedékház 15 fő ottalvására elegendő helyet biztosít majd. Aerodinamikus formájának, minőségi rozsdamentes acélanyagának, UV-álló alapanyagainak és tömítőanyagainak köszönhetően rendkívül szél- és időjárásálló. A projekt során számos kérdést kellett tisztázni: „Egyfelől felmerül, hogy pontosan hol is legyen a vészkunyhó, milyen típusú bivakot állítsunk fel, és hogyan fogjuk az egészet finanszírozni” – magyarázza Ralf Ohnmacht. „Másrészt speciális logisztikai előkészületekre van szükség. Hogyan jutnak fel az anyagok az 5080 méteres magasságba? Milyen engedélyeket kell beszerezni? Mit lehet helikopterrel, és mit lehet csak gyalog szállítani?”

Az expedíciós csapat 2018-ban végül kudarcot vallott a megoldandó szervezési kérdések sokasága miatt. A bivakot így 4000 méteres magasságban egy ideiglenes helyen tárolták, majd a következő évben helikopteres támogatással végül sikerült teljesíteni a küldetést. A 15 fős csapat 2019 októberében tért vissza Katmanduba.

A rengeteg szerszám és felszerelés miatt a csapat először egy bérelt busszal indult el a nepáli fővárosból, amellyel 12 óra alatt jutottak el a tibeti határ közelében fekvő Naa-völgyig. Innen gyalog folytatták az utat egy héten át, 1300 méteres magasságról indulva, egészen a bivak Rolwaling-völgyi felállítási pontjáig. A csapatnak, amelyet időszakosan 25 nepáli hordár is kísért, majdnem 4000 méteres szintemelkedést kellett leküzdenie. Az egyes szakaszokat szándékosan rövidre vették a hegyibetegség megelőzése érdekében, így a hegymászók fokozatosan alkalmazkodhattak a magassághoz. Az alaptáborok is csak napi 3-400 méteres szintkülönbségre voltak egymástól. A hatalmas felszerelés gyalogos cipelése óriási kihívás volt. Ralf Ohnmacht elmondása szerint „az első három nap csak gleccsermorénákon, jégen és köveken át vezetett az utunk. Aztán jeges ösvények és via ferraták váltották egymást. Tovább bonyolította a helyzetünket, hogy a helikopterrel nem lehetett csak úgy egyszerűen felrepíteni a bivak elemeit Katmanduból a hágóra.” Ennek az volt az oka, hogy ugyanaz a helikopter, amely az alpesi mezőkön 800 kg-os terhet is szállíthat, az 5000 méteres tengerszint feletti magasságokban biztonsági okokból csupán 150 kg-ot emelhet fel drótkötéllel. Egy nagyobb szerszámosláda, plusz néhány elem, és már tele is egy járat. A nepáli hordárok gyalog cipelték a terepen át a bivak háromméteres alumíniumelemeit, a helikopter csak az utolsó néhány méternyi magasságon kapott szerepet. A bivakot ezután két nap alatt állították fel egy két gleccser között magasodó, mindkét oldalán meredek szikla tetején.

Copyright: Stefan Voitl
Copyright: Fabio Keck / Bergkult Productions
A menedékház hat, állítható alaplappal ellátott „lábon” áll, amelyek mindegyikét négy, mintegy 30 cm mélyen befúrt M20-as menetes szár rögzíti a sziklához. A fúráshoz két, akkumulátoros fúrókalapácsot használtak, a töltést egy hordozható generátorral oldották meg. A homogén, tömör sziklának köszönhetően szitahüvelyekre nem volt szükség. „A gyorsan kötő ragasztó ideálisnak bizonyult a Himalájában uralkodó extrém körülmények és hőmérsékleti viszonyok közepette” – utalt Ralf Ohnmacht a fischer rögzítési rendszerére. A csapat számára további biztonságot nyújtott az a tény, hogy a gyorsan kötő ragasztó ETA-engedéllyel is rendelkezik repedéses betonra és szeizmikus terhekre. „Rendkívül hálásak vagyunk a fischernek a kiváló szakmai tanácsokért és a támogatásként biztosított 24 flakon ragasztóért.
Végtére is az a célunk, hogy a menedékház 50 évig ott álljon a helyén.”
fe80::34d4:3dac:f52e:7cbf%5