Beltéri hinta rögzítése

Fő a biztonság!

Hinta a lakásban? Nem probléma! A beltéri hinták remek szórakozási lehetőséget nyújtanak a gyermekeknek, lehetőséget adva új magaslatok eléréséhez. A biztonságos rögzítés azonban elengedhetetlen mindehhez.
A függőszékek, -fotelek, beltéri hinták rossz idő esetén is nagyszerű élmények helyszíneivé válhatnak. A játék során a kis felfedezőknek egyaránt fejlődnek a motoros készségeik, az izmaik és az egyensúlyérzékük is, továbbá a bátorságuk és az önértékelésük is megnövekedhet. Mindemellett ezek a bútorok kiváló figyelemelterelési eszközök, így míg gyermekük remekül szórakozik, a szülő is lepihenhet egy kicsit, vagy jobban ráfókuszálhat az egyéb, akár ház körüli teendőire. 
Ha az apróságok túlságosan kifárasztanák magukat, a függőszék tökéletes helyet biztosít számukra pihenni, olvasni, de még aludni is. Akadnak olyan hinták is melyben akár több gyermek is kényelmesen elfér. A fájdalmas lezuhanás elkerülése végett érdemes egy puha szőnyeget tenni a hinták alá, mert anélkül a kemény csempe, vagy kőpadló komoly sérülést is okozhat.
A hintáknál fontos figyelembe venni a teherbírásra és a maximális tömegre vonatkozó információkat, illetve azt is, hogy ne tartalmazzon semmilyen káros vagy mérgező anyagot. A több gyermek számára alkalmas hintákat úgy tervezték, hogy több mint
100 kg-os súlyt is elbírjanak, így ezeket korlátozottan felnőttek is használhatják.

Megfelelő alap, biztonságos rögzítés
Fontos a hinta függesztő elemeit megbízhatóan rögzíteni, de ez a gyerekszoba összes bútorára igaz, hisz a polcok hihetetlenül gyorsan átalakulhatnak mászókává, ha a helyzet ezt kívánja. Persze ezt a szülők nem érthetik. Szükséges továbbá elegendő mozgásteret hagyni a hintának beleszámítva az esetleges leugrálásokat. A balesetek elkerülése végett oda kell figyelnünk a törékeny dolgokra, a sarkokra és az éles szélekre is. A hintákhoz gyakran csomagolnak függesztő elemeket, azonban rendkívül fontos előzetesen megbizonyosodnunk, hogy a választott hely építőanyaga, illetve a hintához csomagolt rögzítőelem alkalmas-e a megfelelő rögzítésre. 

Ne feledkezzünk meg a dinamikus terhelésről sem!
Nagy általánosságban elmondható, hogy a hintákat közvetlenül az építőanyaghoz kell rögzíteni. (Ezzel elkerülhetjük, hogy a rögzítőelemre hajlítónyomaték hasson).  Például a fischer FH II-I belsőmenetes nagyteljesítményű dübel különösen megbízhatóan rögzíti a lengő terheket a betonba, egy 8-as szilárdsági osztályú metrikus szemes csavar használatával. A köteleket rögzíthetjük közvetlenül vagy karabinerrel a szemhez. Egy másik alternatíva lehet a fischer FAZ II horgonycsap, ez esetben fontos, hogy az ehhez szükséges gyűrűs anyát kellően meghúzzuk. A meglazulás ellen további anyával ajánlott biztosítani magát a szemet. 
 
Akár fába is rögzíthetünk, főként a stabil gerendákat érdemes megcéloznunk. Ebben az esetben szemes csavarokat vagy szerkezetépítő csavarokat, mint például a fischer Power-Fast II-t használhatunk. A csavarokat merőlegesen kell behajtani a gerenda szálirányára. A tégla falazat különösen sokoldalú építőanyag. Az ilyen anyagokba történő rögzítéshez ajánlott szaktanácsot kérni. A két komponensű injektáló ragasztók, mint a fischer FIS V, megbízhatóan rögzítenek megfelelő kiegészítőket, úgymint menetes szárakat szükség szerint (üreges téglánál, kerámia béléstestnél) szitahüvelyekkel. Mivel az üreges építőanyagok terhelhetősége sokkal kisseb mint például a betoné, ezért itt javasolt több rögzítési ponttal felszerelt talplemez segítségével függeszteni a hintát. Belsőmenetes ragasztott hüvely szintén alkalmazható és ezáltal a rögzített tárgy könnyen le- és felszerelhetővé válik. A gipszkarton álmennyezetekbe és más, ehhez hasonló anyagba történő nagyobb terhek rögzítése kockázatos. Ez a típusú építőanyag terhelés hatására könnyen tönkre mehet, emiatt rögzítésünk kilazulhat. Annak ellenére, hogy gipszkartonba, építőlapokba is megvannak a megfelelő rögzítőelemek, ez az anyag nagyobb súlyok rögzítésére nem alkalmas.
A biztonságosan felszerelt hinta lehetőséget ad a gyermekeknek az ég meghódítására, fájdalmas sérülések nélkül.
fe80::3031:2855:f52e:7cbf%5