fischer C-FIX Online FEM modul

Az új szoftvermodul leegyszerűsíti a rugós modellek tervezését.

fischer C-FIX Online FEM modul

Az új szoftvermodul leegyszerűsíti a rugós modellek tervezését


A betonszerkezetekbe történő rögzítések tervezésére jelenleg rendelkezésre álló szabványos módszereknek megvannak a maguk korlátai, itt jönnek képbe a végeselemes módszerrel (FEM) kombinált rugós modellek. A C-FIX szoftver új FEM modulja a fischer FiXperience Online programcsomagban különösen kényelmessé és időtakarékossá teszi a tervezők számára az innovatív tervezési módszer alkalmazását.

A jelenlegi szabványok és irányelvek csak a 3x3-as dübelcsoportok kialakítására vonatkoznak, amelyek téglalap alakú dübel-konfigurációval rendelkeznek minden terhelési irányban, míg a húzással terhelt rögzítés kellően merev horgonylemez meglétét kívánja meg. A horgonylemez megfelelő merevségének meghatározásához azonban nem áll rendelkezésre elegendő meghatározás és szabályozás. A rugós modellek alkalmazása a végeselemes módszerrel (FEM) kombinálva lehetővé teszi ezen jelenlegi eljárások korlátjainak leküzdését. Ez az innovatív módszer most különösen gyorsan és egyszerűen használható a fischer FiXperience C-FIX Online modullal. A rugós modellek figyelembe veszik a reális rögzítési forgatókönyvek szerinti dübeleinek és horgonylemezének merevségét, és lehetővé teszik az egyes dübelek reális erőeloszlásának kiszámítását egy csoporton belül. Ezen az alapon ábrázolható a teljes rögzítőrendszer viselkedése.
A nem-lineáris rugós modellek különösen innovatív tervezési módszert jelentenek, amely lehetővé teszi a dübelcsoport ellenállásának közvetlen kiszámítását, figyelembe véve a horgonylemez geometriáját és az egyes dübelek nem-lineáris erő-elmozdulási viselkedését bármilyen dübelelrendezésben. A nem-lineáris rugós modell használata nem igényel további merevségi ellenőrzést, és a csoport dübelei közötti erőeloszlás közvetlenül meghatározható elemzéssel. A nem-lineáris rugós modellek olyan alkalmazások optimalizálására használhatók, amelyekre egyébként nincsenek aktuális tervezési szabályok.
A FiXperience csomag lehetővé teszi a tervezők számára, hogy teljes projekteket és egyedi alkalmazásokat tervezzenek könnyedén, rugalmasan és megbízhatóan. A FiXperience tervezőszoftver már egy ideje elérhető böngészőverzióként is a bevett asztali verzió mellett. A betonban lévő fém- és ragasztott dübelek tervezésére szolgáló C-FIX Online modul (www.fixperience.online) mostantól lehetővé teszi a tervezők számára, hogy felmérjék a horgonylemez merevségét és kiszámítsák a reális dübelerőket egy lineáris rugós modellel és FEM-mel kombinálva.
A FEM modell különböző tervezési körülmények között aktiválható statikus és szeizmikus szempontból. A horgonylemez merevségének optimalizálása érdekében a szoftver lehetővé teszi a minimálisan szükséges horgonylemez-vastagság egyetlen gombnyomással történő kiszámítását. A szoftver lehetővé teszi a felhasználók számára a horgonylemez vastagságának növelését vagy a csatlakoztatott profil megváltoztatását, merevítők hozzáadását vagy egy másik dübelrendszer kiválasztását a jobb terheléseloszlás érdekében. Több betöltési eset is definiálható és kiszámítható. A tervezők ellenőrizhetik a horgonylemez megfelelő merevségét, és így a tervezést a szabványok által szabályozott eljárásokkal összhangban végezhetik el. A szoftver valósághűen jeleníti meg a rögzítés, a feszültségek és a dübelerők deformációs profilját a mértékadó vagy kiválasztott terhelési esetekben. Ezenkívül lehetőség van a horgonylemez tervezésére az acélfeszültségek, hegesztési varratok, furatok és a horgonylemez alatti nyomott betonzóna ellenőrzésére.
A fischer FiXperience szoftver folyamatos fejlesztésen megy keresztül, hogy megfeleljen a jelenlegi tervezési szabványoknak, valamint a tervezők és szerkezet-építőmérnökök követelményeinek. Az új EN 1992-4 szabványt már teljes mértékben integrálták a C-FIX Online-ba. Ennek eredményeként az ellenőrzés egész Európában érvényes a jelenlegi tervezési szabványok tekintetében, beleértve az európai pályázati dokumentumokat is.
A FiXperience Online verzió rugalmasságot kínál a tervezőknek olyan szoftverekkel, amelyek útközben és mindig elérhetők. Az online platform gyors, felhasználóbarát számításokat biztosít, mobileszközökön, például táblagépeken is. A bonyolult letöltések és a szoftverösszetevők frissítése a múlté.
A C-FIX Online szoftver FEM modulja 2022 májusától ingyenesen kipróbálható. A rögzítésben jártas szakember a Fischer Akadémia online és „in-person” képzésein keresztül naprakészen tartja a tervezőket és más célcsoportokat a rögzítési megoldásokkal, az innovatív tervezési módszerekkel és az alkalmazandó szabályozásokkal. A tervezési innovációs szemináriumok résztvevői megismerhetik a rugós modellek előnyeit és alkalmazási módjait, valamint a FEM modul egyszerű használatát a fischer FiXperience Oldal C-FIX Online szoftverében.

1. ábra
A rögzítésben jártas szakember a FiXperience tervezőszoftvert böngészőverzióként kínálja a bevett asztali verzió mellett. Ez magában foglalja a C-FIX Online modult, amely lehetővé teszi lineáris rugós modellek használatát a FEM-mel kombinálva a horgonylemez merevségének ellenőrzésére és a reális dübelerők kiszámítására.
2. ábra
A C-FIX Online modul lehetővé teszi a tervezők számára, hogy figyelemmel kísérjék a horgonylemez merevségét és kiszámítsák a reális dübelerőket, miközben időt takarítanak meg a FEM-mel kombinált lineáris rugós modellek segítségével. A szoftver lehetővé teszi a dübelerők összehasonlítását változó számítási körülmények között, valamint több terhelési eset meghatározását és kiszámítását.
sc10-cd-1