Sabah Al-Salem Kuwait University – szilárd tartás a harmonikus homlokzatért

Új sportlétesítmények épülnek a Sabah Al-Salem Kuwait Egyetem kampuszán, melyek homlokzatai ötvözik a stílust és a biztonságot, többek között a fischer FZP II M8i belső menetes horgonyainak köszönhetően.

A Student Activities and Athletic Facilities (SAAF) projekt tíz épületet foglal magába, melyek együttes bruttó beépített területe több mint 200 000 négyzetméter. Ez sport- és szabadidős létesítményeket tartalmaz, melyek az új egyetemi campus 40,000 diákját szolgálják majd. Tervező építészei az amerikai Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM), a projekt mérnöki tanácsadói pedig a kuvaiti Gulf Consult (GC) cég.
A campus közepén két hatemeletes főépület, egy-egy "Atlétikai, Szabadidős és Vízi Központ (ARAQ)" áll külön a férfiak és a nők számára. Itt találhatók a verseny-, szabadidős és vízi sportok központjai, valamint a diákszövetség egyes részei. Az azonos szolgáltatásokat nyújtó és azonos méretű női és a férfi részleget egy udvar választja el egymástól. A projekt része továbbá két kisebb sportlétesítmény, két információs pont, a diákszövetség székháza, az egyetemi tömegközlekedési rendszer buszmegállója, egy 2000 férőhelyes teniszcsarnok, valamint egy 15 000 néző befogadására alkalmas szabadtéri futball- és atlétikai stadion. A mészkő homlokzat kifinomult és természetes megjelenést kölcsönöz a főépületeknek. A három a nap irányába néző háromszög alakú ablak az épület jellegzetességeként szolgál. A 75 000 négyzetméteres homlokzat egyes részeit 15 000 darab fischer FZP II M8i belső menetes horgonnyal rögzítették. A homlokzat építése 2019-ben kezdődött és 2020 elején sikeresen befejeződött.
”A homlokzatépítő céget átfogó műszaki és egyéb szolgáltatásaink győzték meg. Ebben benne van a tervezéstől és számításoktól kezdve a helyszíni szerelési támogatás is” – hangsúlyozta Jan Zimmermann, a fischer Facade Systems üzletágvezetője. "Zykon panelhorgonyaink (előnyei) önmagukért beszélnek." A formazáró FZP II a terméskőbe a hátsókúpos furat által, feszítés nélkül kerül beépítésre, ami kisebb hajlítónyomatékot és nagyobb teherbírást eredményez, a peremnél történő rögzítésekhez képest. További előny, hogy a belső menetes horgonyok síkban vannak elhelyezve az előregyártott panelekben. Ez helyet takarít meg a szállítás során, mivel nincsenek kiálló részek. Továbbá a horgonyok a panel hátoldalának bármelyik részéhez rögzíthetők, ami nagyobb mozgásteret biztosít a tervezés és a kivitelezés során, miközben biztosítja a kő műszaki anyagtulajdonságainak optimális kihasználását.

"Hátsókúpos horgonyaink rejtett módon kerültek beépítésre, ami ezáltal a homlokzatnak harmonikus megjelenést kölcsönöz" – emelte ki Jan Zimmermann. - "Ez egyesíti a biztonságos tartást az ARAQ-központ magas esztétikai követelményeivel."

fischer szerelt homlokzatok

cd-cd44994c-kh68p