La Grande Arche – homlokzatépítés a negyedik dimenzióban

A fischer hátsókúpos panelhorgonyok garantálják a La Grande Arche homlokzatának biztonságát.

A La Grande Arche de la Fraternité többszintes irodaház új külsővel és a régi bájjal mutatkozik be Puteaux-ban, Párizs külvárosában. A carrarai márványból készült homlokzat már nagyon rossz, részben sérült állapotban volt, ezért egy kétfázisú felújítási projekt részeként a márványt gránitlapokra cserélték, melyeket körülbelül 76 000 darab FZP-II fischer Zykon panelhorgony segítségével rögzítettek.

A 110,9 méter magas, 106,9 méter széles és 112 méter hosszú La Grande Arche irodaház szinte teljesen kocka alakú épülete vasbetonból, homlokzata pedig üvegből és terméskőből készült. A homlokzat belső és külső sarkai egy tesseract, egy négydimenziós hiperkockát alkotnak. Az építmény kelet és nyugat felé nyílik és onnan nézve diadalívnek tűnik. Valójában a ”pillérek”, amelyeken a váz áll, 19 méter széles északi és déli oldalfalak, melyek 35 emeletet foglalnak magukban, amiket többnyire irodákként és konferenciatermekként használnak. A legfelső emeleten egy kilátó, valamint egyéb közösségi terek is találhatóak.
Az épület nyugatról nézve a modern üzleti negyed optikai és földrajzi kezdetét jelzi az Axe historique mentén. Az öt kilométer hosszan húzódó tengely több történelmi nevezetesség, többek között az Arc de Triomphe, a Champs-Elysées, a kisebb Arc de Triomphe du Carrouselés és a Louvre piramisa mellett is elhalad. Az épületet 6,5 fokos szögben tér el a tengelytől, így ebből a perspektívából nézve érzékelhető a térbeli mélység. Ez az elhelyezés figyelembe veszi az összes alatta futó közlekedési alagutat.
Az épület, amit a korábbi francia elnök, François Mitterrand rendelt meg még 1984-ben, öt év alatt épült fel. A megbízott építész a dán Johan Otto von Spreckelsen volt, majd 1986-tól a francia Paul Andreu-t bízták meg az épület kivitelezésével. 1989. július 14-én, a francia forradalom évfordulóján tartott ünnepélyes felavatása óta a La Grande Arche a La Défense üzleti negyed nevezetességévé és turisztikai látványossággá vált. Az épületet azonban látványosan megviselte az elmúlt 26 év, ezért az EIFFAGE építőipari cég és a hozzá kapcsolódó Valode & Pistre építésziroda irányításával átfogó felújításon és korszerűsítésen esett át. A homlokzat mellett a felújítási munkálatok kiterjedtek az irodahelyiségekre és a tetőre is. Különös hangsúlyt fektettek az épület energiahatékonyságának optimalizálására, valamint a modern kényelemre és a helyiségek megközelíthetőségére. Az épület korszerűsítése anélkül, hogy az eredeti bájából és elismertségéből bármit is veszítene kulcsfontosságú volt. 
A hőség, a fagy, a nedvesség és a légszennyezés nem tett jót a fehér carrarai márványtábláknak. A torzulásokon és repedezéseken kívül a tüskékkel rögzített táblák meglazulása is komoly problémát jelentett. A márványt ezért a "Bethel White" néven ismert fehér gránitra cserélték. A kő különleges felületkezelése révén ugyanolyan színű és fényű, mint az eredeti márvány, ugyanakkor lényegesen robusztusabb. A mobil hozzáférési platformok lehetővé tették a tesseract homlokzat biztonságos és produktív cseréjét, optimalizálva a végeredményt.
A homlokzat felújításának első szakaszával az EDM - Atelier de France, míg a második szakasszal a Unimarbres cég volt megbízva. A fischer egy fúrásra specializálódott céggel együttműködve nyújtotta a rögzítést a hátsókúpos horgonyai segítségével. Az FZP-II-SO Zykon panelhorgonyokat a gránitpanelek homlokzathoz való rögzítésénél távtartó szerelési módszerrel szerelték fel. 2015 és 2017 között a fischer mintegy 42 500 horgonyt szállított az EDM-nek a déli oldal és a díszítőfelületek felújításához, a második fázisban pedig 35 500 FZP-II-SO horgonyt az Unimarbresnek az északi felszínen lévő panelek cseréjéhez. " Hátsókúpos horgonyaink meggyőzték ügyfeleinket, mivel a hagyományos horgonyrendszerekhez képest nagyobb terhelhetőséget biztosítanak" - mondta Jérôme Daumur, a fischer France leányvállalatának technológiai vezetője.

A fischer Zykon FZP-II pontmegfogásai biztosítják a formazáró és feszültségmentes beépítést a hátsókúpos furatokba. Hátulról szerelt beépítésük lehetővé teszi a homlokzati panel 1/5 pontjánál történő rögzítését. Az peremrögzítésekhez (tüske, kapocs és horgonyzó lapos rögzítések) képest a  technikának köszönhetően a panelben kisebb hajlítónyomaték ébred és nagyobb teherbírás érhető el és ez lehetővé teszi a vékonyabb és nagyobb méretű panelek beépítését. A korábbi megoldásokhoz képest az FZP-II-nek köszönhetően a Grand Arches homlokzatának egyes paneljei szükség esetén külön-külön is kicserélhetőek. "A hátsókúpos horgonyok a homlokzatot kívülről nézve rejtett módon helyezkednek el" - mondta Steven-Henrik Maier, a fischer SystemTec francia piacért felelős üzletágvezetője. - "Ez egyesíti a biztonságos tartást a Grande Arche harmonikus külsejével."

fischer szerelt homlokzatok

cd-cd44994c-wskhj