Rugós modellek a rögzítéstechnikában
Miért kell a szerkezet-építőmérnököknek, tervezőknek és kivitelezési mérnököknek ismerniük ezt a valósághű dübeltervezési módszert.
Rugós modellek a rögzítéstechnikában

A betonba történő rögzítések méretezéseinek újragondolása

A jelenlegi szabványoknak és irányelveknek, mint az EN 1992-4 és az ACI 318, megvannak a maguk korlátai a betonban történő rögzítések méretezése során. Erre nyújtanak megoldást a rugómodellek, melyek figyelembe veszik a rögzítés elmozdulását és deformációját az átvihető erők mellett. Nem korlátozódnak a téglalap alakú dübelelrendezésekre, legfeljebb 3x3-as konfigurációval.

 A fischer segédlete (Whitepaper)  minden rugós modell méretezéssel kapcsolatos kulcskérdésre választ ad:  

  • Mi különbözteti meg egymástól a lineáris és nem-lineáris rugós modelleket?
  • Milyen számítási célokra használható a két megközelítés?
  • Milyen tervezési korlátozásokat szüntetnek meg a rugós modellek a jelenlegi szabványok (EN 1992-4, ACI 318) tekintetében?
  • Hogyan befolyásolja a horgonylemez vastagsága a számítási eredményt?
  • Hogyan vehetjük figyelembe a  rugós modelleket a FIXperience méretezőszoftverben?

 

Tervezői segédlet (rugós modell) letöltése

Rugós modellek, mint problémamegoldók

A szabványokban megadott rögzítések méretezésének  jelenlegi módszerei csak akkor tekinthetők érvényesnek, ha a horgonylemez kellően merev. A horgonylemez megkívánt merevségének számszerűsítése évek óta az egyik legtöbbet megvitatott téma.  A rugós modellek alkalmazása innovatív megoldást kínálhat erre a problémára.  A rögzítés méretezése, mint ahogy a horgonylemez is lineáris rugós modellek alkalmazásával optimalizálható. A nem-lineáris rugós modellek automatikusan figyelembe veszik a horgonylemez merevségét, valamint a dübel merevségét a lineáris és nem-lineáris tartományon belül, ezáltal közvetlen számítást biztosítanak a dübelcsoport ellenállására vonatkozóan. Ezért a nem-lineáris rugós modellezési megközelítéssel lehetséges valósághű számításokat végezni azokra a rögzítésekre, amelyek kívül esnek a CC módszer hatókörén.

Így néz ki az egyes rögzítések tipikus erő-elmozdulási görbéje beton tönkremenetel esetén. A lineáris dübelkarakterisztikát a görbe kezdeti merevsége idealizálja (piros vonal az alábbi képen).
Így néz ki az egyes rögzítések tipikus erő-elmozdulási görbéje beton tönkremenetel esetén. A lineáris dübelkarakterisztikát a görbe kezdeti merevsége idealizálja (piros vonal az alábbi képen).

Szakértői vélemények

fischer FiXperience

A biztonság kiszámíthatóvá válik a méretező szoftver C-FiX moduljával

Ellenőrzés szükséges annak bizonyítására, hogy a kiválasztott  termék alkalmas a kívánt terhelésre, hogy megakadályozzuk egy dübel tönkremenetelét.  Ez elengedhetetlenné teszi az egyszerű méretezőszoftver használatát a tervezők, szerkezet-építőmérnökök illetve kivitelezési mérnökök számára.

FIXperience folyamatos fejlesztésen megy keresztül, hogy megfeleljen a tervezők és szerkezet-építőmérnökök tervezési szabványainak és követelményeinek.  Az új EN 1992-4 szabvány már teljes mértékben beépült a C-Fix-Online szoftvermodulba.

A végeselemes modulok is a legújabb verzióba kerültek és hasznosak a horgonylemez merevségének megfelelőség ellenőrzése céljából a lineáris rugós modell segítségével.  A horgonylemez merevség ezt követően optimalizálható, például további diafragmák (merevítők) alkalmazásával.  A nem-lineáris rugós modell a C-Fix Online frissített verzióiban kerül megvalósításra. A "rugós modell" modul kizárólag az online verzióban érhető el.

 

Tovább a FIXperience szoftverhez

Tervezői szaktanácsadás

Komár Attila (Hétfő - Péntek, 8:00 - 16:30)
cd-cd44994c-2rpfd